Αντωνόπουλος Ε. - Γκουρνέλος Β.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΑΚΟΗ"

ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΡΗΖΕΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ;

Η οξυγονοθεραπεία κρίνεται ως απαραίτητη όταν υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια, δηλαδή όταν έχει μειωθεί η οξυγόνωση του αίματος που είναι αναγκαία για την οξυγόνωση των ιστών. Η ελλειπής οξυγόνωση των ιστών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και τον μεταβολισμό όλων των οργάνων. Η ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα διαπιστώνεται αρχικά μέσω της παλμικής οξυμετρίας (οξύμετρο δακτύλου) και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται με τον έλεγχο των αερίων αίματος.

Τα συμπτώματακαι οι κλινικές εκδηλώσεις υποξυγοναιμίας είναι : δύσπνοια, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, εργώδης αναπνοή, ωχρότητα, κυάνωση (μελανά χείλη ή άκρα), υγρά ή ψυχρά άκρα, ανησυχία, σύγχυση, υπνηλία, διαταραχές του προσανατολισμού.

Τανοσήματαπου μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και απαιτούν χορήγηση οξυγόνου είναι:
1. Αναπνευστικές παθήσεις οξείες και χρόνιες (π.χ. ΧΑΠ, εμφύσημα, σοβαρό άσθμα, πνευμονική ίνωση , πνευμονική εμβολή, πνευμονία ,καρκίνος του πνεύμονα, βρογχιολίτιδα, δηλητηρίαση με CO, σύνδρομο παχυσαρκίας-υποαερισμού κά.)
2. Καρδιολογικά νοσήματα (π.χ. οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιογενές σοκ-πνευμονικό οίδημα , καρδιακή ανεπάρκεια)
3. Νευρολογικές παθήσεις (αγγειακά εγκεφαλικά, τραύματα , όγκοι, μυασθένεια, νόσος κινητικού νευρώνα κά )
4. Καταπληξία (shock) οποιαδήποτε αιτιολογίας

ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ- ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι ηλεκτρικοί συμπυκνωτές οξυγόνουείναι κατάλληλοι για τη χορήγηση οξυγόνου στο σπίτι, τροχήλατοι και παρέχονται συνήθως μέσω ενοικίασης για όσο χρόνο το έχει ανάγκη ο ασθενής. Λειτουργούν αφαιρώντας από τον ατμοσφαιρικό αέρα το άζωτο και παρέχοντας οξυγόνο στον ασθενή μέσω ρινικού καθετήρα (γυαλιά οξυγόνου) ή μάσκας οξυγόνου. Επιτρέπουν στον ασθενή να μετακινείται ελεύθερα μέσα στο σπίτι. Η παροχή οξυγόνου είναι ακριβής όταν γίνεται περιοδικός έλεγχος και συντήρηση. Σε ασθενείς που θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους εκτός σπιτιού αλλά έχουν ανάγκη συνεχούς οξυγονοθεραπείας, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου, ο οποίος φορτίζεται και διαθέτει συγκεκριμένες ώρες αυτονομίας ανάλογα με τη ροή που χρησιμοποιείται και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή.

Η θεραπεία με φιάλες υγρού οξυγόνου βασίζεται στην αποθήκευση οξυγόνου σε θερμοκρασία υπό τους -187°C, όπου επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του όγκου του. Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιείται και σήμερα, με πολύ καλή απόδοση από ιατρικής απόψεως, αλλά με πρακτικά μειονεκτήματα λόγω αυξημένου βάρους, δυσκολότερης μετακίνησης και ανάγκης αναγόμωσης του κάνιστρου και αντικατάστασής του από γεμάτο όταν αδειάσουν. Χρησιμοποιούνται σε επιλεγμένες χρήσεις (πχ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή σε περιπτώσεις βραχείας διάρκειας μετακίνησης του ασθενούς).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το οξυγόνο είναι "φάρμακο" και πρέπει να χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής οδηγίας, στην οποία να αναγράφεται η έναρξη, η ροή, η πυκνότητα και η μέθοδος χορήγησης του. Η χορήγηση πρέπει να είναι συνεχής και να παρακολουθείται η εξέλιξη της θεραπείας από τον εκάστοτε θεράπων ιατρό. Να σημειωθεί ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ώστε να καθορίζονται τα επίπεδα του οξυγόνου και να αναπροσαρμόζεται η παροχή αν αυτό επιβάλλεται.

Γκουρνέλος Βασίλειος - Υπεύθυνος Οξυγονοθεραπείας

Λεωφ. Βεϊκου 2, Γαλάτσι, 1ος Οροφος

Τηλ. : 2102133929